Et oplevelsescenter for hele familien

Om Bornholmertårnet

Bornholmertårnet er et oplevelsescenter ved Dueodde hvor Forsvarets Efterretningstjenestes tidligere lyttepost nu er åbnet for offentligheden. De 1300 m2 er i dag indrettet med store billedudstillinger, film, maskiner og apparater fra 2. verdenskrig og især fra Den Kolde Krig på Bornholm.

Historien om overvågningsposten
Det store tårn ved Dueodde på Bornholm viser tydeligt at Danmark, under Den Kolde Krig, var en aktiv del af NATO´s og de vestlige landes efterretningstjenester rettet mod Sovjetunionen og resten af Warszawa-pagten. Man startede overvågnings- og lytteaktiviteter fra Bornholm i 1948 og i 1961 rykkede Efterretningstjenesten ind i Nordfyret på Dueodde, der blev forhøjet med 2 etager.

I 1986 opførte man så det store hvide tårn, flyttede antenner og radar øverst på tårnet og fortsatte aktiviteterne derfra, indtil det hele blev lukket ned i 2012. Det er det tårn som i dag hedder Bornholmertårnet. Udsigten fra det 70 meter høje tårn er ganske enkelt betagende, med et fantastisk view ud over Dueodde og en stor del af Østbornholm. 

Et museum og oplevelsescenter
I oplevelsescenteret har man mulighed for at se de spændende og topsikre lokaler hvor Forsvarets Efterretningstjeneste skaffede oplysninger fra de gamle Warszawapagtlande. Vi fortæller også om NATO Lyttestationens historie og kan fremvise nogle af de radioer mv som blev brugt. Den interessante historie om Sovjetunionens besættelse af Bornholm er rigt illustreret og fortalt i udstillingerne, hvor tekst, billeder og film kommer godt rundt om bl.a. den Sovjetiske bombning af Rønne og Nexø. Flere steder i udstillingerne vises der film om Bornholm under Den Kolde Krig, som giver et faktuelt indblik i historien på Bornholm.

Både børn og voksne på vores oplevelsescenter har mulighed for at deltage i vores spionjagt. Jagten giver et godt indblik i verdenshistorien og dens betydning for netop Bornholm og Danmark, og fører vores gæster rundt i alle udstillingerne, op og ned i det 70 meter høje tårn, i det charmerende fyrtårn fra 1879 og udenfor i området. Udendørs kan man bl.a. se det store køleanlæg som kølede de store computerservere ned, og den gamle ovn hvor hemmelige dokumenter blev destrueret. Spionjagten er sjov og lærerig og fås til forskellige aldersgrupper så alle kan være med.

4
14107789_575579252624322_6981262273699277849_o